Fosele septice: ghid de limbaj si reglementari sanitare

Limbajul sanitar este un mister pentru multi dintre noi. Cu toate acestea, este un limbaj pe care cu siguranta il vom auzi in mod frecvent in viitor deoarece criza mondiala de apa apare din ce in mai des pe prima pagina a ziarelor. De vreme ce cel putin jumatate dintre casele din Statele Unite ale Americii se bazeaza pe fose septice, inseamna ca este limbajul pe care mii de oamenii il intalnesc atunci cand sistemul lor are o problema.
Iata unele dintre cuvinte si ce inseamna ele.
Ape reziduale: toata apa care iese dintr-o cladire este apa reziduala. Uneori este numita si „efluent”. Conform reglementarilor sanitare guvernamentale, toata apa care intra intr-o cladire trebuie sa fie tratata sau colectata atunci cand iese din respectiva structura.
Apa neagra: descarcarea sanitara din cladire. In multe state, apa neagra include si ceea ce iese din scurgerea de la chiuveta, iar in altele aceasta poate include si apa folosita de masina de spalat.
Apa gri: restul apei care iese din cladire si nu este apa neagra. Unele jurisdictii nu disting intre apa neagra si apa gri, in lege fiind prevazut ca totul sa fie tratat ca deseuri sanitare.
Tratarea la locatie: doar putin peste jumatate din apa reziduala din Statele Unite este colectata de retele de canalizare si dusa la statii de epurare, lagune sau alte forme de tratament centralizat. „Tratarea la locatie” este un termen folosit cand nu se intampla acest lucru si, in loc, apa reziduala este tratata in punctul in care paraseste cladirea. Cele mai cunoscute sisteme de tratare la locatie sunt sistemele septice, numite si sistemele de tratare la locatie.
Percolare: percolarea se refera la procesul prin care apa se scurge in pamant din tevile de drenaj. In prezenta marnei, pietrei, argilei si a apelor inalte percolarea este mai inceata sau imposibila. Ratele de percolare mai mici necesita mai mult teren si mai multe tevi pentru a absorbi apa reziduala. Cand exista niveluri inalte ale apei in sol, apa reziduala nu trece prin pamant pentru a se filtra, ci ajunge direct in panzele freatice de dedesubt. Acest lucru nu este niciodata permis pentru ca nutrientii din apa reziduala incurajeaza cresterea organismelor care contamineaza apa din panzele freatice. Principale astfel de substante sunt nitrogenul, fosfatul si potasiul.
Sistemele cu damb: in unele situatii in care solul nu percoleaza poate fi instalat totusi un sistem septic daca se aduce cu camionul nisip pentru a crea o suprafata suficienta pentru percolare. Nisipul este utilizat pentru a forma un damb pentru tevile de evacuare.
Sistemele de infiltratie: o alta varianta a sistemelor septice unde panza freatica este aproape de suprafata este sa instalezi tevile de evacuare la doar cativa centimetri de suprafata si sa lasi efluentul sa se infiltreze usor in pamant. Apele reziduale sunt absorbite de iarba, plante si radacine inainte de a ajunge in panza freatica.
Sistemele aerobe: pulverizeaza apele reziduale tratate pe suprafata pamantului.